1945-04-30

Focke-Wulf Fw 190A-8, Werk # 739136

S.G. 1 (?)


Färgprofil av Claes Sundin

  • Oblt. Anatol Rebane, Flugzeugführer

 

En estländare i Luftwaffes tjänst

- Text av Bo Widfeldt -

Rebane hade startat från en bas vid Parchim nordväst om Berlin för att attackera ryska marschkolonner. Eftersom planet inte kunde medföra bomber använde han automatkanonerna. Efter anfallet flög Rebane med förbandet till en bas vid Wittstock för tankning. Meningen var att förbandet därefter skulle ombasera mot nordväst.

Förbandets flygplan startade efter hand som de tankats. Rebane såg till att vara sist och efter start styrde han norrut mot Sverige. Inpasseringen skedde mellan Trelleborg och Falsterbo. Vid Vellinge mötte ett jaktplan ur den svenska beredskapsvakten och eskorterade till Bulltofta där landningen skedde klockan 12.08.

Foto via Bo Widfeldt

Foto Bo Ekberger (via Leif Hellström)

Rebane var estländsk medborgare. Han hade tidigare gjort värnplikt i det estniska flygvapnet där han även fått flyg- och officersutbildning. Rebane kallades 1943 in till tjänst i Luftwaffe, först som spanare senare som bombflygare. Efter att ha deltagit i de hårda striderna kring Narva överfördes han till jaktflyget och ombaserades till Tyskland. Långa perioder låg man markbundna i beredskap till följd av bristande leveranser av bränsle.

Eftersom Rebane var estländare blev han i Sverige snart överförd till kategorien "civil flykting".

Flygplanet fanns kvar på Bulltofta i november 1946 men har kort därefter skrotats.

Foto via Bo Widfeldt

Foto via Bo Widfeldt

Foto via Nils-Arne Nilsson

Foto via Bo Widfeldt

Foto via Bo Widfeldt