1944-04-11

Boeing B-17G Flying Fortress "Bottled In Bond" - Serial # 42-97192

USAAF 388BG, 562BS, Knettishall, Stn 136

  • 2/Lt A.W. Thomas, Pilot
  • 2/Lt J. Harper Jr, Co Pilot
  • 2/Lt J.D. Tilley, Navigator
  • 2/Lt L.E. Clemens, Bomber
  • S/Sgt C.R. Karczewski, Radio Operator
  • S/Sgt M.J. Silva, Engineer, Top Turret Gunner
  • S/Sgt J.L. Masgula, Ball Turret Gunner
  • S/Sgt W. Telemeco, Right Waist Gunner
  • S/Sgt L. Stokosa, Left Waist Gunner
  • S/Sgt R.H. Brookman, Tail Gunner

 

Ögonvittnet

- Text av Inge Larsson -

Den 11 april 1944, på eftermiddagen, blir en amerikansk B 17 Flygande Fästning, beskjuten och skadad av det svenska luftvärnet när den flyger in över Skåne. Planet nödlandar sedan vid Vallebergs gård längs vägen Sandby-Getinge.

Detta plan är en Boeing B 17 G som är döpt till "Bottled in Bond". Det visar sig att en av besättningsmedlemmarna har dödats och en skadats av granatsplitter vid beskjutningen från det svenska luftvärnet. Hemvärnsmän från Sandby är ganska snart efter kraschlandningen på plats. En av de första som kommer fram och börjar organisera bevakningen och ta hand om besättningen är Gunnar Gustafsson, Gustafsson i Persson & Gustafsson.

Jag är då nio år gammal och är bästa kompis med Gunnars son Sven. Sven och jag är bägge väldigt flygintresserade och har lärt oss ganska mycket om flygplan och flygplanstyper som används under andra världskriget.

När det skadade bombplanet kommer inflygande från öster på mycket låg höjd över Sandby, håller vi till på Persson & Gustafssons gårdsplan. Vi blir naturligtvis ordentligt upphetsade och ger oss iväg på våra cyklar för att se var planet kommer att ta mark. Vi väntar oss att vi skall få se en rökpelare mot skyn, vi är säkra på att planet kommer att störta.

Foto via Arlandasamlingarnas arkiv

Foto via Arlandasamlingarnas arkiv

Tvärr missbedömer vi riktningen till en början och är på väg upp mot Räften innan vi förstår att det kraschlandat längs Getingevägen. När vi med andan i halsen kommer fram har Svens far, Gunnar, redan organiserat bevakningen och försöker att hålla nyfikna människor på avstånd. Man är ju rädd för att ammunition eller eventuella bomber ombord skall explodera.

Denna upplevelse har för alltid fastnat i mitt minne! Jag får på nära håll se en Flygande Fästning, ett flygplan som jag läst så mycket om och sett på så många bilder. Det är ju, med den tidens mått, ett stort flygplan, nästan lika stort som dagens Boeing 747, som man använder i trafiken mellan Arlanda och Sturup.

På något underligt sätt känner vi oss plötsligt inblandade i krigshädelserna! På avstånd, tack och lov. Vi förstår naturligtvis inte allvaret och dramatiken bakom händelsen. Men visst är det spännande det vi får vara med om. Jag tror att jag har svårt att somna den kvällen. Och en liten bit av den delvis sönderslagna flygplanskroppen har jag tagit med mig hem som en souvernir.

Källa: Sandbybygdens Hembygdsförenings årsskrift 2008 årgång 10.

Foto via Inge Larsson

Planet transporterades genom Lund och vidare till Bulltofta. Foto via Nicklas Östergren

Foto via Gösta Kersmark

Kulsprutetornet som satt monterat under planet (Ball turret) slogs sönder vid buklandningen och ett av kugghjulen från detta finns bevarat i FLC:s samlingar. Foto © Nicklas Östergren